Afumarea cărnii de pasare în gospodaria proprie

Ce poate fi mai plăcut decât sa servești o bucata suculenta și bine pătrunsă de pulpa de pui afumata sau chiar piept de pui afumat!

Dacă acest produs este preparat de tine însuti, parca are și un plus de savoare.

Satisfactia si mai mare este atunci cand stii ca ai controlul absolut asupra ingredientelor pe care le vei folosi in preparare. Afumarea carnii de pui in gospodarie este un proces continuu care presupune experimentare si rafinare a unor retete care duc la rezultate deosebite.

Afumarea cărnii de pui în gospodărie presupune sa ai muuulta …. RĂBDARE pentru a obține ceva cu adevărat delicios.

Trebuie doar sa fii atent la cateva etape ca: alegerea carnii, marinarea, alegerea esentelor de lemn aromat, urmarirea timpului si temperaturii de afumare si nu in ultimul rand folosirea unei afumatori eficiente.

Pentru a avea cele mai bune rezultate alege cea mai buna carne de pui pe care ți-o poți permite. Cauta sa iei produse de la ferme care cresc păsări la sol, cat mai biologic pentru a profita de textura cărnii pentru a obține o afumătură cu o aroma extraordinara. Dacă reușești sa cumperi păsări de la producători particulari care le sacrifica la cel puțin 180 de zile, abia atunci vei vedea diferența.

O alta etapa care va adăuga un plus de gust este marinarea cărnii înainte de afumare.

Dacă preferi sa marinezi carnea înainte de afumare trebuie sa iți pregătești din timp amestecul de condimente potrivit.

Cum sa faci solutia de marinare perfecta pentru carnea de pasare?

Orice rețetă de marinare trebuie sa conțină câteva ingrediente cheie precum sarea, usturoiul, zaharul și câteva condimente esențiale(rozmarin, maghiran piper.

Sarea este ingredientul de baza care te ajuta sa obții o carne suculenta și gustoasa. Carnea slaba se deshidratează mai repede la temperatura crescuta dacă nu a fost ținuta anterior într-o soluție salina.

Regula de baza pentru solutia de marinat perfecta este ca la fiecare litru de apa trebui adăugate cam trei linguri de sare, trei linguri de zahar brun, iar dacă vrei sa adaugi mai multa aroma poți sa pui după gust boia, coriandru, maghiran, chiar și un pic de vin. Se pregateste solutie cat sa acopere carnea in vasul in care se pune la marinat. Carnea poate fi pusa pe gratar, sau agatata in afumatoare după cel puțin patru ore în care a fost ținuta în soluția de marinare.

Înainte de a fi pusa la afumat carnea poate sa fie trecuta printr-un amestec uscat de sare, piper, boia, zahar brun. Dacă se folosește un pui întreg trebuie sa pudram și interiorul nu doar exteriorul.

Cand pregatesti amestecul pentru marinare si vrei sa obtii o carne cu o aroma specifica e indicat sa iti amesteci condimentele dupa gustul propriu.

Cand vine vorba de copane de curcan multi bucătari experimentați recomanda ca sa fie ținute în soluție salina la marinat intre sase și noua ore. Soluția de marinare trebuie sa includă printre ingrediente usturoi, sare, piper, pudra de ceapa, zahar brun pentru a obține un gust echilibrat intre dulce și picant. Soluția trebuie sa acopere copanele de curcan

Soluția de marinat pentu carne de curcan se pregătește la cald pana a dat în clocot. Se folosește rece.

Cum sa obtii cea mai buna carne de pasare afumata?

Cu ceva răbdare și cu ingrediente atent combinate poți obține o carne de pui cu un gust de neuitat.

Afumarea este metoda de pregătire a cărnii de pui care produce rezultate savuroase urmărind câțiva pași simpli.

Păstrează pielea pe bucățile de carne puse la marinat pentru ca va ajuta și la păstrarea umidității iar la final vei obține ceva crocant.

Urmareste timpul de afumare!

Se tine la afumat cel puțin patru ore. Pulpele pot fi ținute chiar și trei ore.

Marineaza si condimenteaza carnea inainte de a o pune in afumatoare!

Marinarea cărnii durează cel puțin patru ore la rece. Soluția folosita conține apa, sare, zahar și amestec de ierburi aromate și condimente.

Înainte de a fi așezate în afumătoare bucățile de carne trebuie trecute printr-un amestec uscat de condimente.

Urmareste cu atentie timpul si temperatura de afumare!

Puiul intreg se pune cu pieptul pe grătar pentru a fi pătruns de fumul aromat. După cel puțin 90 de minute se întoarce. Pregătirea durează pana când interiorul cărnii
temperatura a ajuns la cel puțin 75-80 de grade celsius

Temperatura din afumatoare trebuie sa fie în jur de 115 ° C. Se lasa la afumat cel puțin patru ore.

Foloseste lemn aromat cu miros dulceag!

Esentele de lemn recomandat pentru afumarea carnii de pui sunt: Cires, Artar, Stejar, Nuc Pecan, Lemn Hickory

Unii oameni prefera un amestec de esente de lemn pentru afumare. Au ajuns la reteta pe care o folosesc dupa un proces de testare. Multe magazine dedicate pasionatilor de gratar au in oferta de produse si amestecuri de esente de lemn aromat.

Cel mai bun Lemn Aromat pentru afumarea carnii de pui.

Folosirea oricarei esente de lemn aromat tine de gustul cu care esti obisnuit. In final va trebui obtinuta o carne afumata in gospodarie care sa fie placuta pentru toti membrii familiei. De regula pentru afumarea carnii de pui se folosesc esente de lemn aromat care produc fum nu foarte puternic si care complimenteaza prin aroma sa carnea pe care am preparat-o in acest mod.

Nu se recomanda folosirea coniferelor pentru afumare pentru ca rasina va da un gust neplacut carnii.

Prezentarea caracteristicilor câtorva esențe de lemn aromat pentru gratar si afumare.

Stejar.

Fumul are o aroma mediu puternica.

Arde incet si creaza fum intens.

Cel mai indicat pentru afumarea carnii de oaie, vita, a carnatilor.

Lemnul de hickory

Fumul lasa o aroma dulceaga

Cel mai indicat pentru afumarea pestelui, carnii de pasare si chiar pentru anumite legume

Pentru o savoare unica se pot tine aschiile de hickory in wisky, rom sau vin rosu timp de o ora inainte de aprinderea gratarului.

ATENTIE!!! Prea mult fum de hicori poate produce o carne cu o aroma amara.

Artarul

Lasa o aroma dulceaga mai subtila decat stejarul sau lemnul de hickory.

Se poate folosi pentru carnea de pasare, porc sau de vanat.

Lemnul Mesquite

Lasa o aroma puternica. Se foloseste in cantitati foarte mici.

Foarte indicat pentru carnea de vita

Marul

Lasa o aroma fructata dulceaga.

Se poate folosi pentru afumarea carnii de pasare, porc

Ciresul

Lasa o aroma usoara dulceaga si delicata.

Foarte indicat pentru carnea de pasare, peste dar si pentru sunca.

Un amestec de fum de ciresc cu stejar sau lemn de hickory va duce la un rezultat extraordinar.

Gratare si accesorii pentru cea mai buna carne de pasare afumata

Cumpara Gratar afumatoare BBQ Scout Smoking Classic

Gratar afumatoare BBQ Scout Big Boy
Gratar afumatoare BBQ Scout Big Boy

ProQ Ranger smoker

ProQ Ranger Elite Series

Der Watersmoker

Big Green Egg SMALL with unlimited culinary possibilities!

Lasa un comentariu in care sa ne impartasesti experienta ta cu afumarea carnii in gospodarie. Daca ti-a placut articolul nu uita sa il distribui si prietenilor tai.