Apa in solutiile de injectare a carnii de pui intre mit si realitate

Sa va povestesc o intamplare recenta care m-a surprins intr-un mod destul de neplacut.

Am lasat sa treaca mai bine de o saptamana de la acel moment pentru a putea compune si publica pe blog un articol despre ce am patit ca sa fiti si voi informati.

Am “profitat” de oferta Sellgross la pulpe de pui congelate cu pretul de numai 5,50 kilogramul.

IMG_20150118_130301

Am cumparat 10 pungi, care dupa cum veti citi in continuare, mi-au folosit pentru a face diverse teste.

Nu mi-am propus sa iau carne pentru testat, dar din cauza ca primele doua pachete decongelate mi-au facut o surpriza neplacuta uriasa, am facut observatii asupra tuturor pachetelor.

Am facut cantariri pentru primele 4 pachete si am preferat sa nu ma mai enervez cand le-am pregatit pe celelalte 6.

Fara sa vreau am descoperit printr-o metoda disponibila la indemana tuturor ca in carnea de pui congelata exista mai multa apa decat ne-am putea imagina.

.

Nu trebuie sa ai confirmarea dintr-un buletin de analiza oficial ca sa vezi cat de departe pot merge anumiti producatori cu adaosul de apa si alte substante in carne pentru a atarna mai greu la cantar.

Metoda prepararii carnii la foc mic in suc propriu

Am luat doua pungi fiecare continand cate trei pulpe.

Una din pungi avea 1,310 kg iar cealalta 1,280.

Le-am lasat la decongelat.

Le-am pus la pregatit la foc mic intr-o oala cu capac cu termostat cum sunt astea din poza

58216_2009082148

Cunosc ca in procesul de productie se adauga apa carnii proaspete pentru a imbunatati gustul cum ar sustine producatorii sau pentru a rotunji frumusel veniturile cum constata fiecare consumator.

Daca nu ma credeti, priviti modul de lucru al unui utilaj destinat acestui proces de productie:

Nu se pot observa intepaturile intrucat carnea astfel pregatita urmeaza sa treaca si prin alte utilaje.

Unul dintre ele este tumblerul cu vacuum. Scopul lui – masarea carnii sub vid pentru ca prin acest proces se realizeaza retinerea saramurii aplicate anterior.

Pentru cine vrea sa aprofundeze subiectul poate sa studieze cursurile facultatilor de profil.

Ceea ce vroiam sa spun este ca se foloseste tehnologia injectarii carnii despre care autoritatile noastre nu au certitudini ca se foloseste dupa cum puteti citi mai jos in diverse declaratii.

Dupa ce s-a terminat de pregatit la foc mic am deschis capacul si… SURPRIZA!, aveam un inceput de supa de pui acolo cu toate ca nu adaugasem apa.

Am luat pulpele si le-am cantarit de curiozitate si am descoperit ca mai aveam doar 1,6 kg cu tot cu os din 2,59 kg. O pierdere de 39%!!!

Am repetat inca de doua ori procesul din curiozitate. Vroiam sa vad cata apa se poate scoate din acele pulpe. In final au ramas doar 1,300 kg de pulpe cu os.

Am pierdut prin acest proces 50% din cantitate totala.

Avand in vedere ca am platit 10 pungi de pulpe congelate care in total aveau 12 kg, cred ca pot spune cu certitudine ca am cumparat 6 kg de apa la pret de 5,5 lei/kg si 6 kg de carne.

Ce am facut eu nu are valoare de experiment stiintific pentru ca nu este desfasurat in conditii de laborator cu echipamente accepate de lege. De asta trebuie sa se ocupe autoritatile competente care pot lua masurile legale in urma Raportului de Expertizare emis de LAREX conform normelor juridice in vigoare.

Eu in calitate de consumator prefer sa stiu ca atunci cand cumpar carne nu se evapora in timpul pregatirii.

Metoda prepararii carnii la cuptor.

Pentru cine nu are si nici nu intentioneaza sa isi cumpere un set de oale de alea cu termostat ramane metoda simpla a frigerii in cuptor a carnii.

Veti descoperi in tigaie un lichid care lasat sa se raceasca se va transforma intr-o chestie mucilaginoasa care este departe de a fi numita racitura.

Metoda fierberii carnii in apa.

Sa nu va imaginati ca prin fierbere se obtine ceva mai atragator.

Dupa ce a dat in clocot oala cu carne si ai eliminat toata spuma aia negricioasa provenind de la sangele inchegat si de la Dumnezeu mai stie ce o fi in ele vei scoate ceva cu consistenta gelatinoasa, unsuroasa de parca ar fi fiert in untura de porc.

Am citit de mai multe ori eticheta produsului crezand ca am facut greseala de a cumpara carne congelata destinata consumului animal.

Nu e scris nicaieri asa ceva!

Cateva mituri pe care se bazeaza autoritatile noastre:

Mitul unu- Numai carnea provenind din locuri neaturizate prezinta un risc pentru sanatatea populatiei.

Nu cumparati produselor din carne din locuri neautorizate ; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.
Sursa: http://www.anpc.gov.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=624:calitatea-modul-de-comercializare-si-de-etichetare-a-produselor-din-carne-au-fost-verificate-de-anpc&catid=23&Itemid=72

Demontarea mitului unu

Carnea despre care vorbesc in acest articol este vanduta printr-un lant de hipermagazine de la ferme care trebuie sa indeplineasca niste cerinte privind cantitatea minima de produse pe care o pot asigura intr-un interval de timp.

Aici depinde numai de fiecare lant de magazine in parte sa verifice daca producatorul nu foloseste metode necinstite pentru a livra cantitatile contractate. In cazul asta dintr-o tona de produs congelat avem cel putin 500 kg de apa congelata.

In primul rand nu discutam de carne congelata luata de la vreun SRL de cartier care face economie la curent tinand lada frigorifica scoasa din priza majoritatea timpului si care o conecteaza in preajma controalelor.

Mitul doi- Daca este scris in lege ce conditii trebuie sa indeplineasca produsele din carne de pui proaspata, congelata sau procesata atunci toate abatoarele vor respecta asta.

„Carnea de pasăre care a fost injectată cu aditivi sau condimente este care trebuie etichetată ca atare şi nu se poate comercializa ca şi refrigerată sau congelată”, spun şi reprezentanţii ANSVSA. pentru Gandul Info in articolul Producătorii ne vând frică pentru a le cumpăra mâncarea. Mitul puiului injectat cu hormoni, DEMONTAT http://www.gandul.info/financiar/producatorii-ne-vand-frica-pentru-a-le-cumpara-mancarea-mitul-puiului-injectat-cu-hormoni-demontat-12335279

Demontarea mitului doi –

Am luat carne congelata mai ieftina si din alte locuri si am constatat ca desi atrage prin aspect atunci cand e congelata, dupa preparare se constata cat de multa solutie poata sa contina acea carne.

In plus de asta este vizibila din elicopter diferenta dintre o caserola cu carne pe care scrie produs neinjectat care are aspect mai natural si o caserola cu carne pe care nu e scris nimic de genul asta.

Mitul trei – Producatorii de carne de pui vor depune tot efortul pentru a pune pe piata produse de calitate pentru a nu risca sa afecteze calitatile acelei carni.

Depasirea acestor limite determina dezechilibrarea compozitiei produsului, favorizarea accentuarii perisabilitatii microbiologice a produsului cu riscul alterarii acestuia, reducerea perioadei de mentinere a caracteristicilor de calitate originale ale produsului si nu in ultimul rand afectarea interesului economic al consumatorilor, acestia cumparand „apa” in loc de cantitatea corespunzatoare de preparate din carne. http://www.anpc.gov.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=817:carnea-si-produsele-din-carne-verificate-de-anpc&catid=23&Itemid=72

Demontarea mitului trei –

Spune si tu ce ai constatat cand ai pregatit carne de pasare congelata la preturi mai mici.

Eu am constatat ca produsele ieftine pot contine intre 35% – 50% apa.

Carnea ieftina cu costuri ascunse pe termen lung in ceea ce priveste sanatatea consumatorului

Joanna Blythman scria in Daily Mail pe 10 decembrie 2013 ca solutia folosita contine apa si aditivi precum si agenti de retinere a apei. Substanta aia contine enzima transglutaminaza, hidrocoloizi (caragenan, guma guar), fosfat pentru a retine substantele grase in apa, fibra celulozica si proteina pudra din extragerea colagenului din soric de porc printre altele.

Apa cu sare nu face rau pana la urma vor spune unii, dar totusi nu e de preferat ca sarea sa fie adaugata dupa pregatirea felului dorit cu aceasta carne de pui?

Pot producatorii sa asigure pe persoanele carora li se recomanda un regim fara sare ca nu isi risca sanatatea? Pot ei sa demonstreze ca nu fac rau sugarilor care au inceput sa manance mese solide prin acele substante pe care le injecteaza?

Faptul ca nu exista reglementari legale care sa ii oblige sa specifice pe eticheta gradul de preprocesare si prelucrare al carnii considerate de altfel doar conservata prin congelare le da fermierilor doritori de profit un cec in alb.

Chiar daca nu exista obligatii scrise referitoare la mentionarea pe eticheta a cantitatii de apa folosita in procesul de congelare, legiutorul a indicat cantitatea maxima de apa admisa in carnea de pui in diverse texte juridice.

De exemplu

REGULAMENTUL (CE) NR. 543/2008 AL COMISIEI din 16 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește standardele de comercializare a cărnii de pasăre

Anexa VI – Stabilirea pierderii de apa la decongelare (test de scurgere) Punctul 7 Evaluarea rezultatelor

Dacă pierderea medie de apă la dezghețare pentru cele 20 de carcase din eșantion depășește procentele date în continuare, se consideră că volumul de apă absorbit în timpul operațiunii depășește valoarea limită.

Procentele sunt în caz de răcire:

  1. — cu aer: 1,5 %;
  2. — prin dușare cu aer: 3,3 %;
  3. — prin imersiune: 5,1 %.

Pentru a afla mai multe despre reglementarile legale in vigoare ar trebui sa facem referinta la mai multe legi.

Eu in calitate de consumator as vrea sa cred ca exista institutii care urmaresc aplicarea lor.

Nu imi este de nici un folos sa cunosc cum ar trebui sa fie produsele la raft si sa gasesc in magazin opusul a ceea ce scrie si chiar sa si platesc pentru asta pentru ca am nevoie.

Nu sunt primul care a descoperit si facut public asta.

Iata doar cateva exemple din presa romaneasca de-a lungul timpului.

Pe 17 decembrie 2013 Ana Maria Nițuc a expus problema apei in carnea de pui din Marea Britanie in articolul Secretele puilor congelați din supermarket. Conțin APĂ ȘI ADITIVI în cantități alarmante.

Pe 23.04.2014 Corina VÂRLAN a dezbatut problema asta pe piata romaneasca intr-un mod mai detaliat in articolul Producătorii ne vând frică pentru a le cumpăra mâncarea. Mitul puiului injectat cu hormoni, DEMONTAT. Autoritatile noastre au raspuns ca nu exista acest risc. Poate asa era atunci.

Problema carnii de pui injectate si aditivate exista si la nivel international.

Bibliografie suplimentara despre carnea injectata

What’s really in supermarket poultry: Chemical sludge. ‘Meat glue’. Pig skin. If only water was ALL they pumped into your chicken
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2521119/Chemical-sludge-Meat-glue-Pig-skin-If-water-ALL-pumped-chicken.html#ixzz3Rkkp3OD6
What are they pumping into your chicken? http://notinmyfood.org/posts/2839-what-are-they-pumping-into-your-chicken

What goes into chicken http://articles.latimes.com/2010/jan/04/opinion/la-ed-chicken4-2010jan04

In loc de concluzii.

Spre linistea noastra, a consumatorilor, exista si produse de la firme concurente, ce-i drept cu un pret de cel putin 2x mai mare pe al caror ambalaj este specificat ca pachetul respectiv contine carne neinjectata.

Daca o fi vorba doar de o strategie de marketing, atunci pot sa spun cu certitutidne ca e una functionala.

Nu numai ca aceasta carne pe a carei eticheta scrie „neinjectata” are un aspect mult mai natural, dar si gustul parca e mai bun. Si in plus in urma propararii unei fripturi cu tipul asta de carne in mod cert nu vei avea o supa in tava ca la cele din care se scurge solutia de conservare

Prin alegerea unor produse etichetate corect si cu informatii clare in defavoarea celor „ieftine” motivam marile lanturi de magazine sa ceara si sa impuna un standard de calitate mai ridicat de la producatori.

Daca banii sunt o problema acum cand organismul poate prelucra orice aliment, chiar si pe cele de calitate indoielnica, de noi depinde ca atunci cand treptat varsta isi va face simtita prezenta sa nu tragem ponoasele „economiilor” alimentare din tinerete.

Scopul acestui articol este de a atrage atentia cat mai multor oameni asupra practicilor partial legale si de-a dreptul imorale folosite de anumite firme din industria alimentara pentru a mari profiturile sub pretextul ca imbunatatesc proprietatile organoleptice ale produselor pe care le pun in vanzare.

Lasa un comentariu cu constatarile tale referitoare la carnea de pui congelata vanduta la pret mic.

La final imi permit sa cer o mica favoare. Distribuie articolul si prietenilor, rudelor tale sa fie vigilenti atunci cand achizitioneaza carne de pui congelata la preturi „promotionale” ridicol de mici pentru ca produsele alea nu sunt ceea ce par. In mod sigur au ceva care in marea majoritate este negativ.