Obtine Fripturi Gustoase Si Delicioase De Fiecare Data Folosind Tigaia Din Otel Carbon

Cu greu mai putem vorbi azi de vase de gatit care sa reziste cateva generatii in familie. Luam in considerare pretul de achizitie care ar trebui sa fie si accesibil pentru marea majoritate dintre noi, de asemenea nu e de neglijat nici calitatea materialelor din care a fost facut acel vas de gatit.

Ca orice obiect modern, chiar si tigaia are o durata de viata limitata din cauza materialelor din care este facuta.

Cred ca nu sunt singurul care intr-un an de zile a avut ocazia sa foloseasca pentru foarte scurt timp mai multe modele de tigai, fie se distruge stratul antiaderent indiferent ca e din teflon, ceramica, sau alt material “revolutionar”, fie se distruge manerul, fie se deformeaza de la utilizare. Multe dintre ele au fost achizitionate la preturi nu prea accesibile (vezi modele cu straturi antiaderente speciale).

O speranta ca nu voi mai schimba tigaia dupa cateva luni de la folosire ar fi prin folosirea tigailor din otel carbon recomandate pentru durabilitate si rezistenta de majoritatea utilizatorilor conform parerilor postate pe forumuri si in comentariile din magazinele online romanesti si straine. Tigaile din otel carbon exista pe piata de foarte mult timp. Sunt foarte apreciate mai ales in bucatariile restaurantelor. Mai nou se gasesc si modele la preturi accesibile si pentru utilizatorul obisnuit.

Datorita proprietatilor materialului din care este facuta, tigaia din otel carbon este un factor motivant pentru fiecare dintre noi sa ne folosim de multe din secretele bucatarilor profesionisti, pe care acestia le-au publicat in diverse articole online. Echipati cu aceste informatii putem reduce timpul de invatare pentru a stapani arta pregatirii de fiecare data a unei fripturi excelente la tigaie.

Chiar si profesionistii pe parcursul carierei au avut multe incercari esuate, multe fripturi care nu erau ceea ce trebuiau sa fie. O tigaie dintr-un material de calitate transforma bucata de carne aleasca cu atentie intr-o friptura suculenta si gustoasa pe care o putem savura cu placere.

Gustul ala de fript specific restaurantelor poate fi obtinut si de noi in bucatarie folosind tigaile profesionale din otel carbon.

Secretul fripturilor super gustoase pregatite in tigai din otel carbon pe care le putem achizitiona si noi nu doar profesionistii HORECA, este producerea reactiei Maillard in timpul frigerii. Zaharurile reducatoare reactioneaza cu aminoacizii din alimente si in urma acestui proces se obtine aroma distincta descrisa prin procesul chimic denumit Reactie Maillard. Este vorba de o rumenire ne-enzimatica obtinuta rapid in zona de temperatura 140 grade Celsius – 165 grade Celsius.

Tigaile din otel carbon se pot folosi pe orice tip de plita indiferent de sursa de caldura: gaz, electric, vitroceramic, inductie.

In timpul procesului de gatit vom beneficia, ca si la tigaile de fonta, de uniformitatea distributiei caldurii si de o durata mai mare de retinere a temperaturii ceea ce le face potrivite pentru pregatirea alimentelor care necesita temperaturi inalte de gatire.

Stim cu totii cat de gustoase sunt fripturile pregatite in tigaie, chiar si legumele pentru garnitura au un gust greu de obtinut prin alta metoda de gatire.

In functie de cat de mult a fost incalzita tigaia vei avea frigere rapida sau pregatire la foc mic fara riscul de a avea cand temperatura prea mare cand prea mica.

ATENTIE, bucuria de a cumpara o tigaie din otel carbon foarte ieftina nu inseamna intotdeauna ca ne putem bucura intotdeauna de toate beneficiile oferite de acest tip de vase de gatit pentru ca in timp anumite modele de tigai foarte ieftine au tendinta de a se deforma.

Grosimea peretilor tigaii influenteaza si comportamentul ei la ciclurile de incalzire si racire. De obicei o tigaie cu peretii cu grosime de cel putin 3 mm rezista la deformarea termica.

Incalizirea uniforma a peretilor vasului nu este ceva nou, stim ca tigaile din fonta ofereau acest avantaj dar erau mai greu de manuit datorita greutatii lor.

Pe piata romaneasca cele mai apreciate modele sunt cele produse de firma deBuyer. Da click pe link si ia-ti cea mai buna tigaie duBuyer

Tigaie otel carbon 32 cm "CARBONE PLUS" - de Buyer
Tigaie otel carbon 32 cm „CARBONE PLUS” – de Buyer

Tigaia de Buyer se comporta fenomenal la frigere reducand chiar si din timpul necesar acestui proces in comparatie cu o tigaie clasica.

Valoarea tigailor din otel carbon se simte tocmai in gustul carnii prajite intr-un strat de grasime mentinut la temperatura constanta (aroma specifica descrisa prin aparitia reactiei Maillard).

Tigaia deBuyer este instrumentul perfect pentru a descoperi fara prea mult efort secretele bucatarilor profesionisti.

Cateva trucuri pontru a beneficia la maxim de proprietatile tigaii tale din otel carbon.

  • Nu se utilizeaza detergenti care pot produce coroziunea lor. E mult mai indicat sa fie spalate cu apa calda si unse cu ulei o data uscate dupa spalare.
  • Trebuie uscate bine pentru a nu exista riscul sa rugineasca. Pentru pastrare indelungata se recomanda chiar ungerea cu un strat de grasime.
  • Pregatirea tigaii inainte de a frige pentru a nu exista riscul prinderii alimentelor se face prin incalzirea treptata de la foc mic la mare pana ajunge in zona temperaturilor 140 grade celsius- 160 grade celsius (recomandata de majoritatea bucatarilor profesionisti pentru obtinerea aromei specifice fripturilor unde s-a produs reactia Maillard).
  • Fara stapanirea corecta a incalzirii vasului inainte de lucru, indiferent de alimentul care necesita folosirea unei tigai, se poate sa fim dezamagiti de faptul ca, desi am aflat de la toti utilizatorii acestor tigai ca nu exista riscul prinderii alimentelor, vom descoperi pe cont propriu in mod surprinzator si neplacut ca a noastra prinde alimentele si astfel devine un obiect de decor care va rugini si pe care se va pune praful.
  • Secretul obtinerii temperaturii constante care reduce timpul pregatirii unei bucati de friptura cu un gust extraordinar poate fi aflat rapid prin folosirea unui termometru de bucatarie sau in lipsa lui prin incercare si eroare pana stapanim acele trucuri pe care le stiu bunicile noastre.

Da Click Pe Link Si Ia-ti Cea Mai Buna Tigaie Din Otel Carbon deBuyer La Cel Mai Bun Pret!

Secretele bunicii pentru a afla cat de potrivita este temperatura tigaii.

Daca avem grasime in tigaie (ulei,untura) putem estima temperatura acesteia prin folosirea unei bucatele de miez de paine. Timpul in care a ajuns la o culoare aramie ne sugereaza cam ce temperatura e in tigaia noastra. Daca bucatica noastra a devenit aramie aproximativ 20 de secunde inseamna ca avem o temperatura a grasimii in tigaie cam pe la 190 de grade celsius mult prea mare pentru a avea o reactie maillard. Trebuie oprit focul si lasat cateva minute sa se raceasca. Sa nu uitam ca temperatura maxima la care se produce reactia maillard este de 160 grade celsius. Putem sa estimam ca vom obtine o reactie maillard care va da un gust extraordinar fripturii noastre atunci cand timpul pentru a rumeni bucatica de miez de paine cat o unghie este cam 90 de secunde.

Tigaia din otel carbon isi arata utilitatea cu cat este folosita mai mult. In timp in interior se formeaza o pelicula cu proprietati antiaderente.

Fara sa vrei aceasta tigaie te va lua intr-o calatorie in care vei incepe sa explorezi chimia alimentara, metalurgia, fizica, etc. Si asta in timp ce iti pregatesti o portie delicioasa de cartofi prajiti cu friptura crocanta si suculenta sau cand vrei sa gatesti orice altceva ce necesita o tigaie.

Iata spre exemplu cateva trucuri a frige la tigaie o bucata de peste delicioasa:

  • Pune ulei atat cat sa creeze o pelicula subtire atunci cand vrei sa prajesti peste.
  • Bucata de peste trebuie sa fie la temperatura camerei atunci cand este asezata in tigaie.
  • Momentul in care trebuie intoarsa bucata de peste este atunci cand marginile ei incep sa se ridice de pe suprafata tigaii.

Pentru a utiliza o tigaie din otel carbon nu trebuie sa avem cunostinte avansate despre metalurgia otelului sau de influenta elementelor de aliere asupra proprietatilor finale ale produselor obtinute din aceste oteluri. Este binecunoscut totusi ca fonta e compusa din carbon intre 2 si 3 procente si fier intre 97 si 98 de procente (ceea ce o face ca vasele obtinute din fonta sa fie mai usor casabile) in timp ce otelul carbon are doar 99 procente fier si 1 procent carbon.

Pentru aprofundarea proprietatilor mecanice ale materialelor metalice, structura si proprietatile otelurilor si fontelor si tratamentele termice la oteluri si fonte trebuiesc cautate informatiile in manualele si tratatele de specialitate.

Nu trebuie sa ne facem griji ca nu am studiat acest domeniu al metalurgiei pentru a putea beneficia de proprietatile tigailor din otel carbon. Producatorii acestui tip de vase de gatit au ales otelul carbon pentru ca pastreaza punctele bune ale fontei eliminand partile negative.