Get a site

[PICATURA DE LECTURA] Stephen King – Duma Key

Duma Key de Stephen King este un roman psihilogic cu accente horror care merita citit.

by:

Picatura De Lectura

Duma Key este o drama psihologica cu accente horror in care personajul, Edgar Freemantle este prezentat dupa 4 ani de la acel accident mutilant cand terapia de recuperare fizica si psihologica incepe sa dea rezultate.

Momentul de cotitura in care viata lui ia din nou un alt curs, unul pe care nu il planuise, asa cum fusese si accidentul. De data asta, noua viata cum ii place lui Edgar sa o prezinte ii ofera si momente de satisfactie, dar si durere.

Agresivitatea manifestata din cauza suferintelor fizice si psihice prin care a trecut incepand dupa momentul nefericit al accidentului lasa rani adanci asupra membrilor familiei si apropiatilor. Sotia chiar intenteaza un divort pentru care Edgar gaseste explicatia prin faptul ca ii era frica de el.

Picatura care umple paharul rabdarii sotiei este momentul in care o raneste cu un cutit de plastic. Moment in care pentru ea increderea in omul pe care il iubea si cu care isi dorea sa traiasca o viata dispar.

Psihologul Kamen i-a oferit o papusa pe care Edgar a denumit-o Reba pentru a-si descarca mania, si dupa cum vom afla pe parcursul lecturii pentru el a fost ca o supapa de presiune prin care rabufnea necontrolat.

Frustarile trecutului se revarsa in accesele de furie asupra unor personaje pe care le intalnise in viata precum Randal, Rusell, Rudolf si mai ales River

Stephen King reuseste in mod subtil sa te transpuna cu toata fiinta in realitatea cartii prin indiciile senzoriale abil presarate pe parcursul naratiunii.

Nu vei asista la o simpla poveste ci vei ajunge sa traiesti din perspectiva personajului fiecare moment. Vei simti emotiile, vei avea framantarile sufletesti pe care le-a avut acel personaj in timp ce se desfasoara actiunea.

Cateva exemple:

Felul in care Freemantle isi aminteste accidentul de pe santier:

.. Sangele imi inunda poala ca o galeata cu apa fierbine si auzii ceva crapand. Probabil coastele mele. Suna ca oasele de pui sub un bocanc…

Freemantle descrie primii trei ani

… Ma simteam ca si cand as fi fost in infern si nu stiam pentru ce sunt acolo. La inceput mi-iera teama de moarte pe urma mi-era teama sa traiesc.

Cantecul care era difuzat la radio in momentul accidentului ii apare in minte in cele mai neasteptate situatii.

I se intampla o data cand incerca sa isi reaminteasca numele papusii pe care o primise de la doctorul Kamen. Isi aminteste numele papusii prin parcurgerea caii inverse cum reusise sa ajunga la numele ei.

…la radio o voce feminina striga Era Rosu! cu infocare evanghelica…Doar aceste cuvinte, dar era suficient. Era un cantec despre o femeie saraca care isi transforma fata in prostituata. Cantecul se numea Fancy de Reba McEntire.

Cantecul Fancy de Reba McEntire ii revine in minte si atunci cand tine catelul Gandalf al fetei lui Goldstein lesinat de accidentul de masina.

Sunt in camioneta mea. La radio se difuzeaza Fancy cantat de Reba McEntire. Brusc realizai ca macaraua este prea zgomotoasa desi nu am auzit nici un sunet de avertizare, cand privesc in dreapta partea care trebui sa fie acolo disparuse. Lumea pe acea parte era inlocuita de galben. Litere negre plutind LINK-BELT. 

Cuvintele din cantecul auzit in momentul accidentului suferit pe santier il urmaresc pe Freemantle pe parcursul naratiunii.

Lui Edgar ii rasuna in minte cuvintele din cantec “Era Rosu!” si atunci cand o picteaza pe fata lui Ilse alaturi de logodnic

Cand Stephen King descrie durerea insuportabila pe care a indurat-o Freemantle vorbeste inspirat de propria experienta traita in urma unui accident pe care l-a avut in Main. In vara lui 1999 King a fost lovit de o dubita iar soldul drept i-a fost fracturat, piciorul drept i-a fost rupt in noua locuri iar un plaman a cedat.

Stephen King chiar declara ca desi descrierea durerii este autentica a preferat sa scrie cu oarecare detasare ceea ce a simtit eroul principal din Duma Key si ca de fapt suferintele descrise in carte au fost intensificate cu mult peste ce a trait autorul.

Sursa(Updated 1/23/2008 11:18 PM ‘Duma Key’ finds Stephen King stepping into his own life By Bob Minzesheimer, USA TODAY NEW YORK)

“Totul durea tot timpul. Aveam o durere constanta tiuitoare, in capul meu era intuneric permanent in cel mai mare magazin de ceasuri din lume.”

Duma Key pune treptat stapanire pe Edgar care fara sa vrea reuseste sa exprime prin pictura si desen cele mai surprinzatoare sentimente. Forta creativa de la inceput se transforma intr-una distructiva catre sfarsit, cand vom afla ca spiritul rau care era captiv pe insula se folosise de afectiunea lui Freemantle pentru a scapa din acel loc izolat si pentru a se extinde cat mai mult.

Aceasta forta malefica nu va putea fi invinsa fara anumite sacrificii personale. Ilse este omorata de catre acest spirit rau.

Duma Key poate fi la fel de bine considerata o alegorie. Accidentul suferit de antreprenorul in constructii ii schimba viata intr-o fractuine de secunda, exprimarea pasiunii pentru desen posedat fiind de o forta inexplicabila il transforma pentru totdeauna, iar prin analogie am putea spune ca in viata reala o activitate profesionala sau un hobby sau chiar un obicei negativ poate captura sufletul unui om pana la alienare lasand ca momeala scurte momente placute care sunt urmate de clipe infinite de amar.

Citeste si tu Duma Key de Stephen King si lasa un comentariu cu parerea ta despre ea.