Plastilina facuta in casa fara bitartrat de potasiu

UPDATE: 21 februarie 2015

Prima cantitate de pasta de modelata facuta dupa reteta indicata mai jos a fost maleabila timp de o saptamanta. Seara a fost pusa la frigider intr-un recipient cu capac.

Noua portie de plastilina de casa are cateva modificari ale retetei. Am folosit doar 4 linguri de sare amestecata cu faina inainte de a pregati aluatul. Colorantul a fost tot diluat in apa pentru amestec. Dupa ce am turnat 1 tub de colorant verde pentru cantitatea de 130 g de faina am obtinut culoarea din fotografie.

Articolul publicat initial: 16 februarie 2015

Multe din retetele de pasta de modelat de pe blogurile romanesti sunt traduceri ale retetelor de pe blogurile din SUA.

Sunt si retete care ne indruma sa pregatim plastilina intr-un vas pe foc mic pana devine consistenta.

Oricare din ele merita incercata.

Eu am ales varianta cea mai simpla si cea mai rapid de facut fara prea multa bataie de cap.

Cream of tartar sau bitartratul de potasiu nu este chiar un ingredient la indemana tuturor. Daca cineva prefera sa investeasca in acest ingredient pentru a face plastilina in casa ar fi mult mai economic sa cumpere multe borcane de play doh original.

Premiza de la care se porneste atunci cand se doreste pregatirea in casa a plastilinei este legata de cantitatea pe care o poti obtine fara sa cheltui prea mult. Bitartratul de potasiu nu ajuta la reducerea bugetului alocat.

Cream of tartar sau bitartatul de potasiu este folosit pentru a asigura o oarecare elasticitate pastei de modelat precum si sa ajute la pastrarea ei pentru cateva zile fara sa se intareasca.

Pastrarea pentu o perioada mai mare se poate face si prin tinerea plastilinei de casa la frigider in recipiente etanse, daca ai facut o cantitate mai mare.

Stim ca sarea se utilizeaza si in paine si nu doar cu scopul de a da gust. Aluatul fara sare are elasticitate redusa ceea ce face ca painea sa aiba porozitate neuniforma.

Ceea ce vrem sa obtinem este un aluat colorat, poate putin parfumat, care sa nu creasca precum cel de paine. Reteta finala nu va contine drojdie.

Am luat o reteta simpla de paine si am adaptat-o pentru a obtine pasta de modelat pentru copii.

Daca reteta originala de paine era:

  • 1 kg faina tip 650
  • 50 g drojdie
  • 1 lingura de sare
  • 550 ml apa

Am eliminat drojdia, am impartit cantitatea de faina si apa la 4, am crescut cantitatea de sare pana la 1/2 din cantitatea de faina (pentru ca toate retetele de plastilina de casa pe care le-am citit sunt de acord ca trebuie sa contina sare multa), am adaugat 2 lingurite de ulei.

Reteta finala de plastilina de casa e:

  • 250 g faina
  • 125 g sare
  • 2 lingurite de ulei
  • 135 ml apa
  • colorant alimentar

Pentru parfumare se pot folosi cateva picaturi de esenta pentru prajituri, dar pentru un miros persistent mai mult timp e bun uleiul esential pentru aromaterapie din care sunt suficiente doua trei picaturi la cantitatea indicata mai sus.

IMG_20150221_123855

Se framanta toate ingredientele pana se obtine o pasta omogena. Daca este prea moale, pentru ca fiecare tip de faina absoarbe diferit apa, vom mai adauga faina putin cate putin. Cel mai indicat este sa punem putina faina pe masa si sa framantam coca obtinuta in faina asta pana am incorporat suficienta cat sa pastreze elasticitatea si sa nu fie lipicioasa.

Eu folosesc mai tot timpul faina tipul 650 si am observat ca se comporta diferit in functie de producator.

Dupa doua zile de stat la frigider pasta obtinuta este maleabila iar cel mic se bucura de ea ca si de play doh. Si a reusit sa o intinda atat pe covor cat si prin pat, nu numai pe masa. Nu a ramas lipita pe nicaieri.

Sa nu ma intelegeti gresit, apreciez play doh datorita calitatii materialului precum si prin faptul ca ofera o gama foarte mare de jucarii si seturi pentru ca cei mici sa aiba cu ce se juca.

Marele neajuns este ca indiferent daca am un borcanel sau mai multe pasta de modelat parca nu e niciodata prea multa pentru cel mic are tendinta de a o imprastia peste tot, iar cand reusim sa o recuperam e deja prea tarziu pentru ca s-a intarit si nu mai poate fi folosita.

Lasa un comentariu cu observatiile tale despre pasta de modelat facuta in casa.

Daca ai o reteta mai simpla si mai rapida nu uita sa ne-o impartasesti si noua.

In final, imi permit sa iti cer o mica favoare. Distribuie articolul, daca l-ai gasit util, sa inspire si pe alti parinti care vor sa pregateasca in casa multa multa plastilina pentru copiii lor.