[PICATURA DE LECTURA] Dan Brown – Îngeri și demoni

Ingeri si Demoni de Dan Brown este un roman de aventuri cu tenta mistic religioasa.

Misiunea eroilor este sa opreasca in timp util realizarea obiectivului adversarilor.

Inca din primele pagini aflam cine este antagonistul.

Dan Brown reuseste sa compuna un prezent alternativ in care ipoteze și mituri populare moderne (Iluminati) precum si fapte reale (descoperirea antimateriei, conclavul papal) si locuri reale (CERN, Vaticanul, diverse monumente istorice din Roma, etc.) ne dau iluzia unei realitati care poate exista, dar care din lipsa unor dovezi irevocabile, rezulta a fi doar ficțiune de carte.

Avem de-a face cu Iluminati, Francmasoni, Misterele Bibliotecii Vaticanului, Catacombele Vaticanului, tehnologie avansata precum: productia de antimaterie la CERN sau chiar prototipul de avion cu care se deplaseaza exclusivitate cercetatorii institutului de fizica nucleară din realitatea prezentata in carte.

Am incercat sa prezint in cateva cuvinte la ce te poti astepta atunci cand pui mana pe volumul de peste 500 de pagini (in functie de editia pe care o vei avea in mana).

Ideal ar fi, ca atunci, cand incepi lectura, sa ai la dispozitie suficient timp pentru a o termina chiar intr-o zi

.

Faptul ca am citit cartea pe parcursul catorva zile, in functie de timpul disponibil, mi-a atras atentia asupra unui punct de vedere din care nu prea este privita o carte de genul asta.

Acel punct de vedere este ca Dan Brown contureaza in mod subtil un tablou al comportamentului uman in fata unor situatii imprevizibile. Primul exemplu edificator ca nu exista un standard de comportament in situatia in care un om, fie el si directorul unui institut de cercetare trebuie sa reactioneze cand isi gaseste colegul si prietenul ucis in mod salbatic este prezentat chiar in primele pagini ale cartii.

Dan Brown ne prezinta latura umana a lui Maximilian Koehler directorul institutului CERN, care incearca de unul singur sa descifreze simbolistica mortii lui Leonardo Vetra. Modul in care se convinge de credibilitatea profesionala a lui Robert Landon m-a facut sa gandesc ca un fizician de elita nu poate folosi Internetul ca singura sursa pentru a se convinge de profesionalismul unui om, dar daca stai sa te gandesti Kohler a actionat instinctiv, omeneste, poate sub socul descoperirii macabre.

…Cele de pe site-ul dumneavoastră conţineau referinţe de la Harvard, Oxford, de la o editură prestigioasă şi de la o serie de alte publicaţii în domeniu. Ca om de ştiinţă, îmi dau seama că o informaţie nu poate fi mai valoroasă decât sursele din care provine, iar referinţele dumneavoastră păreau autentice

Maximilian Kohler are o atitudine contradictorie in ceea ce priveste secretul activitatii desfasurate la CERN.

Refuza sa apeleze la autoritatile competente de teama ca ar putea expune institutul in mod negativ si pentru ca ar fi posibil ca rezultatele anumitor cercetari inca in curs sa fie facute publice pe parcursul anchetei.

Nu are in schimb nici o problema ca prezentarea rezultatelor muncii lui Leonardo Vetra sa fie facuta in fata lui Landon o persoana despre a carei onestitate avea ca dovezi doar cateva referinte de pe un site.

…Poate ai uitat, domnişoară Vetra, că imediat ce aş fi anunţat vestea uciderii tatălui dumitale, ar fi început o anchetă aici, la CERN. Inclusiv o examinare amănunţită a laboratorului său. M-am străduit totdeauna să respect intimitatea tatălui dumitale. Leonardo mi-a dezvăluit numai două lucruri cu privire la proiectul vostru actual. Unu: că are capacitatea de a atrage pentru CERN contracte de concesionare în valoare de milioane de euro în următorii zece ani. Doi, că nu este gata încă pentru a fi prezentat publicului, fiindcă tehnologia comportă anumite riscuri. Ţinând seama de aceste două aspecte, nu doresc ca nişte străini să se vânture prin laboratorul lui şi să-i fure munca …

O data intrati in laboratorul fizicianului se descopera ca asasinul lui Vetra reusise sa fure un recipient cu antimaterie.

Motivatia pentru care a fost adus Robert Landon – profesor de inconologie religioasa, a fost ca simbolul de pe pieptul fizicianului ucis face referinta la un cult religios, iar referintele gasite pe internet ii confirmau expertiza profesionala.

Dan Brown dezvolta naratiunea pe baza diferentei de opinie intre religie si stiinta in ceea ce priveste divinitatea.

Pe de o parte exista Leonardo Vetra – preot catolic si fizician care vrea ca prin munca sa, pentru prima oara in istorie, sa demonstreze ca stiinta este doar un alt mod de a explica existenta lui Dumnezeu, pe de alta parte exista reprezentantii religiei care considera ca stiinta indeparteaza pe om de divinitate.

Forta antagonista in carte este mitologica fratie satanica Iluminati, care doreste sa dea o lovitura nimicitoare credintei crestin catolice prin distrugerea simbolului suprem – Vaticanul.

Nu e greu de descifrat acest lucru pentru ca autorul vrea sa ne ghideze in aventurile pe care le vor trai Robert Landon si Vittoria Vetra presarand o multime de explicatii referitoare la semnificatia religioasa a multor monumente foarte bine cunoscute din Roma, Catredala Sfantul Paul, Santa Maria del Popolo, Castelul San’Angelo si multe altele.

Avand pe Dan Brown ca ghid, obiectivele arhitectonice din Roma pot fi privite cu alti ochi. Chiar si atunci cand inchizi cartea, dupa ce ai citit cateva pagini, pentru ca timpul nu a permis sa zabovesti mai mult, mintea ta se straduieste sa descifreze continuarea actiunii si chiar finalul din ce ai aflat cu cateva minute sau ore in urma.

O data cu descoperirea locatiei în care se afla recipientul cu antimaterie firul povestirii urmează o cale mai serioasa așa cum ii sta bine. Informațiile primite de Kohler nu sunt imediat comunicate celor din jur. Moartea Papei, deși din cauze naturale lasa urme de suspiciuni celor care știu sa își pună întrebări.

Oricum ar fi, se organizeaza un nou conclav papal pentru alegerea noului conducător al Bisericii Catolice.

Evenimentul este intens mediatizat. Langdon împreuna cu Vittoria Vetra au mai puțin de 6 ore sa descopere recipientul cu antimaterie furat din laboratoarele institutului cu puțin timp în urma.

Un alt exemplu al modului in care este prezentat comportamentul uman in fata unei posibile catastrofe ar fi ca atunci cand Vittoria Vetra se prezinta in fata comandantului Garzii Elevetiene a Vaticanului pentru a-l avertiza despre pericolul iminent reprezentat de containerul cu antimaterie furat de la CERN, acesta insista pe faptul ca a luat toate masurile de precautie pentru a nu permite accesul cu materiale explozive.

Dupa cum spuneam mai sus asistam la comportamentul uman nestandardizat, si imposibil de explicat in fata pericolului. In carte gasim si informații care dacă ar fi lipsit, nu ar fi influențat în mod negativ narațiunea. De exemplu detaliile despre aeronava pusa la dispozitie de CERN cu care zboara Landon la Geneva.

Funcţionează cu hidrogen lichid. Fuzelajul are o matrice de titaniu cu fibră de carbură de siliciu. Are un raport impuls/greutate de 20:1; majoritatea turboreactoarelor ating 7:1.

Sau faptul ca anumiti cercetători CERN au inventat WWW:

„Premiul ARS ELECTRONICA Pentru Inovaţie Culturală în Era Digitală Acordată lui Tim Berners Lee şi CERN pentru crearea WORLD WIDE WEB.”

Prezentarea personalului institutiei:

Avem aici peste trei mii de fizicieni. La CERN lucrează mai mult de jumătate din numărul total al specialiştilor în fizica particulei din toată lumea — cele mai strălucite minţi de pe Terra — germani, japonezi, italieni, olandezi, tot ce vreţi. Fizicienii noştri reprezintă peste cinci sute de universităţi şi şaizeci de naţionalităţi.

Trecând de paginile de început începi sa realizezi ca toate acele informații aparent inutile au fost doar încălzirea pentru ce urma să se întâmple.

E ca la un spectacol de magie la care tot ce trebuie sa faci este sa fii atent la protagonistii de pe scena. Finalul cartii este unul suprinzator, mai ales daca te-ai lasat distras de multitudinea de informatii enciclopedice.

Sper ca mica mea prezentare sa iti fi trezit si tie interesul pentru a citi aceasta carte.

Lasa un comentariu cu ce te-a impresionat pe tine la aceasta carte.

Nu uita sa dai si prietenilor tai linkul articolului!